Translate

6/30/2023

               In the world of words. ((+))    В світі слів.

               А ви чули про таке явище, як “Слово року”. Такий захід проводиться у різних країнах. Сенс у тому, що на підставі громадської думки чи експертів у галузі лінгвістики (науки про мову) обирають слово року. Так ось видавці Оксфордського словника (якщо хтось не користувався, раджу https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/ з рівня Intermediate) щороку обирають слово чи фразу, які викликали велику цікавість за останній рік. Вони обговорюють кандидатів на слово року і обирають те, що найбільш повно відображає дух, настрій чи хвилювання, що переважають останні 12 місяців, і потенційно претендує на таке слово, яке матиме велику культурну значущість. 
           

*** Слово року 2021 року за версією       Оксфордського словника.

       


   І цьогорічним переможцем стало слово 
VAX. 

Vax – це неформальне спеціальне слово, яке є скороченням від vaccine. Спеціальне – тому, що використовується у певній галузі, у нашому випадку в медицині.  Отже, vax або vaccine – це вакцина, тобто речовина, яка вводиться в тіло людини для запобігання певному захворюванню.

Вимова:    Vax – /væks/ – /векс/

                   Vaccine – British / ˈvæksiːn/ – /вЕксін/; American – / vækˈsiːn / – /вексІн/.

Походження:

від латинського слова vaccinus, що означає “від корови, корови” (vacca – корова); т.к. перша речовина була отримана від хворих корів.

*** Слово року 2022 року за версією       Оксфордського словника.

        У 2022 році переможцем став вислів "настрій гобліна"(Goblin mode), повідомили на сторінці організації.

          Це сленговий термін, який часто використовується у виразах "у режимі гобліна" або "перейти в режим гобліна". Він означає тип поведінки, яка є поблажливою, ледачою, неохайною або жадібною. Така персона зазвичай відкидає соціальні норми чи очікування.

          Укладачі словника вважають, що це словосполучення, "ймовірно, відображає настрій людей, які відкинули ідею повернення до звичайного життя" після карантинних обмежень.

!!! Якщо цитувати актрису Джулію Фокс після розлучення з  Каньє Вестом, то після розриву вона перейшла у "режим гобліна".

*** Слово року 2023 року за версією       Оксфордського словника.





??????????????????????????????????????

?????????????????????????????????????? 
 
............ чекаємо результати слова - претендента, яке матиме велику культурну значущість в 2023 році. 



Немає коментарів: