Translate

12/16/2020

 

              Альтернативні запитання

Ми кожен день з вами робимо вибір, часом дріб’язковий, а часом – життєво важливий. Хтось запитує поради у інших, хтось сам роздумує, в думках задає завдання та приймає рішення. Засвоївши всі тонкощі і межі альтернативного питання, ви зможете легко зрозуміти співрозмовника, відповісти йому, а можливо і допомогти.

Сама назва каже нам, що у фразі буде звучати вибір. Чого? Майже кожному члену речення можна знайти пару або протиставлення. Але як це зробити грамотно і логічно, ось в чому питання.

Побудова

Головна відмінна риса alternative question – це «or» – сполучник, що звучить українською «чи». Принцип альтернативного питання в англійській мові, що лежить в основі, бере свій початок від загального, який має зворотний порядок слів. Хоча «душа» дуже близька до спеціального, адже alternative question задається до певного члена речення.

Допоміжне дієслово (Модальне) + підмет + V (+ or + вибір) + додаток (+ or + вибір) + обставина (+ or + вибір)?

Зі схеми видно, що альтернативу можна підставити до будь-якого члену речення. Пам’ятайте, що даний тип починається з допоміжного або модального дієслова, які ставляться в залежності від використовуваного в реченні часу. Давайте подивимося, як ці помічники питальних речень кооперують з іншими членами.

  • Does he play football or tennis? – Він грає в футбол чи в теніс?
  • Did you sleep or go to Tom’s party yesterday? – Ти вчора спав чи ходив до Тома на вечірку?
  • Will they visit their granny or their friend next Christmas? – На Наступне Різдво вони поїдуть до бабусі чи до їхнього друга?
  • Was you witting a composition or watching TV? – Ти писав твір чи дивився телевізор?

Є випадки, коли альтернативний питання починається зі спеціального слова: which, where, whose і т. д., але якщо там є вибір, то ми сміливо відносимо його до даної категорії. Хочеться загострити увагу на факті: у фразах «Що ви любите, що ви хочете» – що перекладається «which», так як є обмежений вибір.

  • Where did you live last year: In Minsk or in Kiev? – Де ти жив в минулому році: У Мінську чи в Києві?
  • Which do you like: swimming or walking? – Що ти любиш: плавати чи гуляти?

Як правильно пропонувати вибір?


1. Альтернатива до підмета. Якщо розглянути інші речення цього типу, то ми побачимо, що вони складаються з двох частин. Найчіткіше це простежується саме в цьому випадку: допоміжне дієслово ставиться перед кожним таким підметом, при чому інші члени речення дублювати не варто, і так все зрозуміло.

  • Did you buy a car, or did your father? – Ти купив машину, або твій тато?
  • Will you go to the party, or will your wife? – Ти підеш на вечірку або твоя дружина?

2. Альтернатива до присудка, додатку та обставини набагато простіша. Тут вам знадобиться підставити «or» і вибір до того слова, яке хочете порівняти, уточнити, щоб отримати потрібну інформацію, а все інше зберігаємо. Візьмемо за основу одне речення:

She bought a railway ticket 2 weeks ago. – Вона купила квиток на поїзд два тижні тому.

  • Did she buy or find a railway ticket 2 weeks ago? – Вона купила чи знайшла квиток на поїзд два тижні тому?
  • Did she buy a railway or airplane ticket 2 weeks ago? – Вона купила квиток на поїзд чи на літак два тижні тому?
  • Did she buy a railway ticket 2 weeks ago or yesterday? – Вона купила квиток на поїзд два тижні тому чи вчора?

Як правильно відповідати на альтернативні питання?

Відповісти простими Так / Ні ніяк не вийде. Йде уточнення інформації, а значить і відповідь має бути повною. Хоча в розмовній мові допускаються короткі форми по відношенню до підмета, додатку та обставини. А ось присудок вимагає розгорнутої відповіді.

  • Are you a pupil or a student? – I am a student (a student). – Ти учень чи студент?
  • Did you choose this sweater, or did your friend? – My friend chose this sweater (my friend). – Ти вибрала цей светр чи твій друг?
  • Is he going by bus or flying? – He is flying. – Він їде на автобусі чи летить?

Ну і наостанок трішечки фонетики. Так, так. Щоб ваш слухач загострив увагу саме на альтернативі, необхідно правильно вимовити питання. На першій частині голос піднімається, інтонація йде вгору, or – пік, і на виборі падає.

1 коментар:

Дякую сказав...

Альтернативні запитання = добре, вивчу.